Organizátorom sa na beh podarilo prilákať naozaj kvalitných bežcov. Horúci favoriti behu potvrdili svoju povesť a v absolútnom poradí obsadili popredné priečky.

Absolútne poradie muži:

  1. Miesto Ludvig Herich Active Life team Košice (46:47)
  2. Lukáš Koperdák AO TJ Slávia STU Bratislava (49:04)
  3. Jozef Urban URBAN RUNNING TEAM (49:57)

Ludvig Herich rodák z Medzeva posledné roky ukazuje, že nastupujúca generácia mladších bežcov dokáže držať krok s ostrieľanými harcovníkmi. Za zmienku určite stoja jeho minuloročné úspechy na atletickej dráhe, kde vyhral na Majstrovstvách východoslovenského atletického zväzu beh na 3000 m aj beh na 5000m. V tejto sezóne opäť ukazuje svoju formu a stihol sa umiestniť v TOP 3 na dvoch polmaratónoch.

„Boli na taktických miestach občerstvovačky, čo bolo veľmi dobré a dosť to pomáhalo, s traťou sa organizátori dobre popasovali. Kopce dali zabrať a možno, keby na trati bolo viacej ľudí,“ priblížil hneď po dobehnutí do cieľa Ludvig Herich.

Lukáš Koperdák nádejný, mladý bežec zo Spišskej Novej Vsi začal tohtoročnú prípravu v Keni, kde trénoval s najlepšími atlétmi. Pravidelne sa zúčastňuje na dráhových pretekoch, kde sa v tej najsilnejšej konkurencii nestratí.

„Pre mňa ako dráhového bežca boli tie kopce smrť. Je to úplné iná bolesť, keď vám tuhnú stehná z behu do kopca. Konkurencia bola dnes super. Bolo mi cťou behať s bývalým reprezentantom na Majstrovstvách Európy v behu do vrchu (Jozef Urban) a o to viac si svoj dnešný výkon 2. miesto vážim,“ doplnil strieborný Lukáš Koperdák.

Jozef Urban už dlhé roky patrí medzi bežeckú špičku hlavne na cestných behoch. Má  odbehnutých 20 maratónov a 37 polamaratónov.

„Vyzdvihol by som dobrú organizáciu. Trať bola výborne označená. Vedel som do čoho idem. Poznám Plejsy behával som tu ešte v roku 2008. Pripravený som bol aj na to stúpanie  a dosť pomohli aj tie zbehy, takže bolo to také vyrovnané. Ľudia mi nechýbali, počasie vyšlo aj konkurencia bola dobrá. A áno, pochvaľujem aj ja výborné značenie trate,“ doplnil Jozef Urban.

Absolútne poradie ženy:

  1. Patrícia Lorková Telocvična Spišská Nová Ves (57:32)
  2. Denisa Baluchová STG Krompachy (59:34)
  3. Zuzana Zajacová ŠK Tukovič (1:02:53)

 

Patrícia Lorková je bežkyňou, ktorá sa špecializuje hlavne na trailové behy a Spartan Race. Je kondičnou trénerkou. V tomto roku sa stala cellkovou  víťazkou na Spartan Race Super v Hradci Králové. Chodí trénovať aj na krompašskú sparťanskú dráhu.

Domáca Denisa Baluchová sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach cestných behov. Nestratí sa však ani na kopcovitom teréne, o čom svedčí aj jej nedávne víťazstvo v Behu Soviou Poľanou. V aktuálnej sezóne na cestných behoch vyhrala takmer všetko, čo sa dalo.

Ocenenie si odniesli 9 bežci v troch mužských kategóriách a 7 bežkýň v ženských kategóriách. Z domácich bežcov sa na stupienky víťazov postavili Helena Kráľová 2. miesto v kategórii ženy C (1:14:14) a Andrej Grisák v kategórii muži B (56:46). Obaja sú členmi STG Krompachy.

Najlepšími bežcami Krompašanmi sa stali Denisa Baluchová a Jozef Salanci (53:07) rovnako obaja so STG Krompachy. 

Finančné odmeny pre absolútnzch víťazov behu odovzdával primátor mesta Krompachy Dárius Dubiňák, ktorý 0. ročník Horského behu Plejsy aj odštartoval. Ten v závere podujatia vyzdvihol výbornú spoluprácu s STG Krompachy a vyjadril nádej, že sa v našom meste zrodila nová športová - bežecká tradícia. Aj organizátori z STG Krompachy vyjadrili spokojnosť a poďakovali všetkým, ktorý akoukoľvej mierou prispeli k zdarnému priebehu behu. 

Horský beh Plejsy odštartoval krátko po 10. hodine a prví bežci dobiehali do cieľa – chata Relax Plejsy – krátko pred 11. hodinou. Najmladší účastník behu bol Nikolas Halama 17 rokov z Krompách , najstarším bol Emil Hudák z Kluknavy 77 rokov, ktorému bolo udelené ocenenie najstaršieho účastníka preteku.  

Behu sa zúčastnilo 20 Krompašanov, z toho 15 sú členmi STG Krompachy.

Na chate Relax bol pripravený aj program pre deti, ktorý zabezpečilo Centrum voľného času PRIMA Krompachy, ako jeden zo spoluorganizátorov podujatia. Nechýbalo maľovanie na tvár, maskot Máša, bežecké mini preteky pre deti, ako aj sladké odmeny pre tých, ktorí si kopec na Plejsy poctivo vyšliapali. Pripravené bolo aj dobré jedlo z chaty Relax Plejsy. 

Hlavnými sponzormi behu boli: Mesto Krompachy, nadácia Nidec, Embraco, Hasma, 

Umakov, Zinkoza, Zlievareň, Čistiareň Bocian, Tesco, Mäso marton, Sima plus, Kingspan,

Herba drug, Nico-ovocie a zelenina, zaky team, zaky s.r.o., Red Bull, Soof s.r.o. Peter Jenčík.

 

Súčasťou behu bola aj bohatá tombola s 55 cenami, do ktorej ceny venovala ďalšia desiatka sponzorov. 

Foto: Štefan Jendrek