(Príspevok bol zverejnený na stránkach Krompašského spravodajcu 9/2022)

Stalo sa už tradíciou, že minimálne raz za tri mesiace sa snažím vo svojich príspevkoch oboznámiť s tým, ako sa mestu darí, aké máme problémy, ale aj aké úspechy sa nám podarilo dosiahnuť. Verte, že počas šestnástich rokov,  čo vediem naše mesto bolo toho naozaj veľa. Veľa radosti, ale aj smútku, veľa úspechov, ale aj neúspechov. Presne tak, ako ide život. Naše mesto nie je výnimočné, ale pre nás ľudí, ktorí tu žijeme je úžasné, jedinečné a neopakovateľné. Máme naše mesto, náš domov radi a nevymenili by sme život v ňom za žiadne iné mesto. Veľa ľudí, ktorí sa z mesta odsťahovali sa radi doň vracajú. Tí, ktorí sú ďaleko, sledujú Krompachy na internete, na rôznych sociálnych sieťach i v médiách. Teším sa, keď rôzne významné osobnosti sa k svojmu mestu hlásia či už je to dirigent Ondrej Lenárd, vysokoškolský profesor Ján Kvasnička, bratia Puchalovci, Martin Neubeller a iní významní ľudia z oblasti vedy, kultúry, priemyslu alebo ľudia, ktorí odišli žiť veľmi ďaleko do Austrálie alebo Ameriky, napríklad rodák Richard Bartko, bratia Birošovci, ale aj osobnosti, ktoré sa radi vracajú do Krompách, pretože spoznali  milých a úprimných ľudí, ktorí si zamilovali naše mesto. Príkladom je austrálska spisovateľka Heather Morris, autorka knihy Tetovač z Auschwitzu. Mám radosť, keď v Bratislave stretnem rodáka, ktorí sa hlási k svojmu rodnému mestu, žije s jeho problémami a svojim životom a prácou reprezentuje naše mesto. Na druhej strane ma veľmi mrzí, keď tu žijúci ľudia tvrdia, že mesto upadá, stagnuje a nič sa tu nerobí. Pýtam sa, čo títo ľudia urobili pre to, aby sa v našom meste žilo lepšie, čo  urobili pre rozvoj mesta? V tejto chvíli je vhodné spomenúť citát Johna Fitzgeralda Kennedyho:
„Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja zem pre teba. Pýtaj sa čo môžeš urobiť ty pre svoju zem.“

Keďže moje pôsobenie vo funkcii primátora je už na konci, rada by som, najmä pre tých, ktorí ma neustále kritizujú pripomenula, čo sa za posledných 16 rokov v meste urobilo. Neviem si predstaviť, ako môže vyhodnotiť 30-ročný človek moju prácu, keď v čase môjho nástupu bol ešte dieťaťom.

Zdravotníctvo

Na úvod, chcem pripomenúť tým, ktorí si pamätajú a tým, ktorí si to nemôžu pamätať v akom stave bola naša Nemocnica pred  16 - timi rokmi. V roku 2005  štát previedol malé nemocnice na mestá a okresné na vyššie územné celky. Naše mesto zdedilo krompašskú nemocnicu s dlhom vyše 16 miliónov korún, (cca 530 tis. Eur) čo pri 54 milión Sk, (1, 800 mil Eur) príjme bolo takmer pre mesto likvidačné. S veľkým úsilím sa nám podarilo dlh, ktoré mesto nevytvorilo splatiť bez zobratia úveru. V roku 2008 hrozilo, že dôjde k likvidácii nemocnice. Túto hrozbu sa nám podarilo za účinnej pomoci konateľov neb. MUDr. Janka Latkaniča a MUDr. Miroslava Krausa zvrátiť tak, že nemocnicu prevzala  spoločnosť Agel Slovakia. Mesto pre túto spoločnosť vytvorilo vhodné podmienky a krompašská nemocnica sa pomaly začala rozvíjať. Mesto z EÚ fondov opravilo pavilón bývalého infekčného oddelenia, ukončilo výstavbu lekárne a spolu s Nemocnicou Agel Krompachy postupne opravuje a rekonštruuje ďalšie objekty, ktoré sú vo vlastníctve mesta.

Kultúra
Podobný scenár bol aj s domom kultúry. Mesto v roku 2005 odkúpilo od SEZ Krompachy budovu domu kultúry za 5 mil. Sk. Jeden milión zaplatilo bývalé vedenie mesta ešte v roku 2006, avšak 4- miliónový dlh ostal na ťarchu nového vedenia. Aj tento dlh sme bez zobratia úveru splatili a začali sme postupne opravovať schátralý dom kultúry, do ktorého sa desaťročia vôbec neinvestovalo. Najprv sme museli tvrdo bojovať, aby sme vypovedali zmluvy nájomcom, ktorý neplatili mestu nájom. Ten sa pohyboval rádovo v stovkách  tisíc korún. Potom sme postupne opravili všetky tečúce strechy, prehnitý krov na streche divadelnej sály, zrekonštruovali sme všetky sociálne zariadenia, divadelnú sálu, výstavnú miestnosť, podlahy na chodbách a na záver sme zrekonštruovali mestskú knižnicu. Môžem smelo povedať, že takúto krásnu knižnicu nenájdeme v kraji a taktiež sa Krompachy môžu popýšiť aj so zrekonštruovanou divadelnou sálou. Z domu kultúry sa stal dôstojný stánok kultúry  bez toho, aby sme na jeho rekonštrukciu použili úverové zdroje.

Šport

Nedá mi nespomenúť výstavbu Multifunkčného štadióna pod Okruhliskom. Opäť, mladšie ročníky si zrejme nepamätajú v akom stave bol rozostavaný zimný štadión, ktorý sa začal stavať v roku 1979. Staval sa v takzvanej Akcii Z, to znamená, že túto stavbu nestavala stavebná firma, ale dobrovoľníci z miestnych fabrík. Stavalo sa len toľko, na čo stačil stavebný materiál. Po roku 1989 sa s výstavbou skončilo. Stavba chátrala a v roku 1997 bolo na nej preinvestovaných časť financií, avšak objekt nebol ukončený. Mesto nikdy nenašlo dostatok financií na dokončenie rozostavaného zimného štadióna. Až v roku 2010 s pomocou čiastočných zdrojov z rezervy predsedu vlády sa nám podarilo upraviť plochu ako multifunkčné ihrisko a opraviť časť vnútorných priestorov tribúny na šatne a sociálne priestory  a taktiež prestrešenie tribúny. V tomto roku sme začali s úpravou ďalšej vnútornej časti tribúny, kde vznikne telocvičňa alebo iný priestor pre športové využitie. Taktiež sa zateplila fasáda. Mesto na tieto práce získalo grant z fondu pre podporu športu.

Taktiež z fondu na podporu športu mesto opravuje prevádzkovú budovu a šatne na futbalovom ihrisku.

Zo štátnych peňazí sme postavili Multifunkčné ihrisko na Maurerovej ulici a vytvorili nové športové ihriská na areáli.

Z vlastných prostriedkov mesta  a s malou pomocou štátnych dotácií pravidelne inovujeme plaváreň. Kto si pamätá, v akom zúboženom stave bol tento objekt, zaiste mi dá za pravdu, že sa tam vykonal kus práce. Plaváreň bola postavená v roku 1992 a odvtedy sa až do času, keď mesto  sa stalo jej vlastníkom nič neinvestovalo. Všetky strechy tiekli, bazénová voda bola napadnutá baktériami amébami, neúčinné filtre, padajúci stropný podhľad a iné problémy, ktoré sme museli hneď v roku 2007 riešiť, aby ľudia mohli plaváreň využívať. Teším sa, že plaváreň je v užívania schopnom stave, len verím že pri vysokých cenách za energie budeme môcť plaváreň ďalej prevádzkovať.

Všetky športy v meste finančne podporujeme. Najväčšie dotácie prúdili z rozpočtu mesta pre futbal. V posledných rokoch je mesto jediným sponzorom krompašského futbalu a aj tak sa na mesto valí vlna kritiky za skončenie mužského futbalu. Ľudia, ktorí sa aktívne venujú tomuto športu musia vyvinúť viac úsilia, aby zabezpečili  aj iných sponzorov na podporu tohto športu a aby vedeli efektívne nakladať s prostriedkami, ktoré získavajú či už od mesta, z predaja vstupeniek, alebo predajmi hráčov. Mesto nie je zriaďovateľom Futbalového  klubu SEZ Krompachy a ani v štruktúrach nemá žiadne zastúpenie. Mesto sa snaží pre šport vytvárať vhodné podmienky, ale nemôže ho organizovať.

Školstvo

Pred rokom v meste 2007 fungovali tri škôlky, Materská škola Hlavná s kapacitou 75 detí, Materská škola Robotnícka s kapacitou 30 detí, materská škola SNP s kapacitou 50 detí. Spolu kapacita materských škôl bola 155 detí. Do roku 2021 sme rozšírili materskú školu na Hlavnej ulici o kapacitu 25 detí a to zrekonštruovaním pavilónu, kde sídlila Špeciálna škola. Pavilón „D“, v Základnej škole na Maurerovej ulici, ktorý nebol plne obsadený žiakmi, sme prestavali na Materskú školu s kapacitou 50 detí a Materskú školu na Robotníckej ulici sme zrekonštruovali a rozšírili sme kapacitu o 20  detí. Materskú školu na ul. SNP sme zrekonštruovali a rozšírili  na kapacitu 112 detí. To znamená, že sme rozšírili kapacitu materských škôl o 152 detí. To znamená, že počas môjho pôsobenia sa zvýšila kapacita materských škôl takmer na dvojnásobok. Taktiež sme v budove Materskej školy na Maurerovej ulici vybudovali detské jasle s kapacitou 10 detí. Veľmi málo miest na Slovensku sa môže pochváliť, že majú zriadené detské jasle. Zároveň v tomto roku sa začne s výstavbou ďalších detských jaslí na ul. Mikuláša Šprinca. Na tieto jasle sú zabezpečené finančné zdroje z EÚ fondov a z rezervného fondu mesta.

Budova Základnej školy na Zemanskej ulici je kompletne zrekonštruovaná a budovy Základných škôl  na Maurerovej ul. a   ul. SNP sú čiastočne rekonštruované.

V súčasnosti pripravujeme projekty na zateplenie ZŠ na Maurerovej ul. a rozšírenie ZŠ na ul. SNP.

Objekt ZUŠ na ul. M. Šprinca je čiastočne zrekonštruovaný. Vymenili sme systém vykurovania, z elektrických gamatiek na plynový kotol, zrekonštruovali sme sociálne priestory a na prízemí tejto školy sme vytvorili tréningovú miestnosť pre mažoretky. V súčasnosti sú už spracované projekty na zateplenie tejto budovy.

Centrum voľného času, vďaka pani PaedDr. Slávky Šmidovej prešiel rekonštrukciou vnútorných priestorov.

Opravili sme a zrekonštruovali objekt bývalej učňovskej školy, ktorý bol úplne zdevastovaný na Hornádskej ulici. Tento objekt mesto odkúpilo od Košického samosprávneho kraja za symbolickú korunu, pretože sa vôbec o tento objekt nestaral. V tomto objekte sme okrem iného zriadili Komunitné centrum pre deti v Krompachoch.

Stredné školy nepatria pod zriaďovateľskú pôsobnosť mesta.

Bývanie

Pred  rokom 2007  bol bytový dom na ul. SNP 1 obsadený nájomníkmi, ktorí vytvárali mesto neustále zvyšujúci dlh. Tieto dlhy sa nám čiastočne podarilo vymôcť a zároveň sme ponúkli tieto byty na predaj. Zároveň sme v neobsadených nebytových priestoroch vytvorili priestory na nájom, z ktorých mestu pravidelne plynie príjem.

Opravili a zrekonštruovali sme objekt na Starej Maši, ktorý bol zdevastovaný a vytvorili sme tam priestory na útulok pre bezdomovcov a krízové centrum, ktoré sme  ponúkli v tomto roku ukrajinským matkám s deťmi. Čo je raritou na Slovensku, náš útulok poskytuje služby bezdomovcom celoročne, nie len počas mrazov tak, ako je to v iných mestách. Čiastočne sme opravili bytový dom na Starej Maši a v súčasnosti prebieha rekonštrukcia strechy bytového domu na ul. 29. augusta, pretože v lete došlo k jeho požiaru.

Postavili sme nájomné byty na Námestí slobody, 15 nájomných bytov bežného štandardu bytov a 42 nájomných bytov na Maurerovej ulici.

Mesto vlastní aj 13 bytov osobitného určenia na Lorencovej ul., ktoré sú určené pre klientov, ktorí potrebujú opatrovateľskú službu. (tzv. DOS) Tieto byty postupne opravujeme a rekonštruujeme.

Sociálne služby

Pred rokom 2007 na meste pracovali dve opatrovateľky v Domove s opatrovateľskou službou, kde opatrovali cca pre 10 klientov. Domáca opatrovateľská služba vtedy vôbec neexistovala. V súčasnosti  zabezpečujeme 13 opatrovateľkami  domácu opatrovateľskú službu pre 45 -55 klientov. Zriadili sme požičovňu zdravotníckych pomôcok a práčovňu pre opatrovaných.

Tak ako som vyššie spomenula, zabezpečujeme službu pre bezdomovcov  v útulku a krízovom centre.

V tomto roku sme z prostriedkov štátu a vlastných zdrojov mesta rekonštruovali a zariadili Denné centrum seniorov, v ktorom v dopoludňajších hodinách bude fungovať aj denný stacionár.

V dome kultúry sme zrekonštruovali miestnosť pre spoločenské organizácie a na prízemí zase miestnosť pre Miestnu organizáciu Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá združuje viac ako 200 seniorov.

Šiesti pracovníci terénnej služby zase poskytujú pomoc pre sociálne odkázaných občanov.

Životné prostredie

Tí starší si pamätajú mesačnú krajinu na halni za mestom. Priemyselný odpad zo štátneho podniku Kovohuty Krompachy zamoroval nie len pôdu, ale aj spodné vody. Štát túto environmentálnu záťaž neriešil. Nebezpečné odpady boli sčasti umiestnené aj na pozemkoch mesta, časť na súkromných pozemkoch. Mesto bolo nútené sa vysporiadať aj s týmto problémom. Museli sme na vlastné náklady spracovať projektovú dokumentáciu a potom sme mohli žiadať o dotácie. Podarilo sa nám to až na tretí krát. Niekoľko hektárový pozemok sme upravili a zrekultivovali tak, že za mestom vznikla zelená lúka. Ak by sme to vtedy nevyriešili, nechali by sme ekologickú katastrofu našim deťom a vnúčatám tak, ako sa to stalo v iných mestách. Určite v médiách počúvate o gudrónoch a PCB látkach, ktoré štát ani samospráva nerieši. V súčasnosti sa pripravuje projekt aj na iné využitie tohto pozemku. Ale to sa dozviete zaiste neskôr.

Zberný dvor

sme vybudovali v objekte bývalej učňovskej školy, ktorú sme zrekonštruovali. Môžeme povedať, že tento objekt je jedným z najkrajších v meste. Pôvodne bol stavaný ako nemocnica. Keď nemocnica bola preťahovaná do súčasných priestorov, bola tam zriadená učňovská škola. Zberný dvor slúži predovšetkým pre zberovú spoločnosť Ekover, ktorá tam uskladňuje a triedi odpad. Občanmi je málo využívaný, pretože prístup cez ulicu obývanú Rómami je problematický. Preto sme v tomto roku uvažovali zriadiť zberný dvor na inom mieste. Verím, že sa to budúcemu primátorovi podarí.

Triediaca linka Hinkom

Mesto Krompachy, ako väčšinový vlastník spoločnosti Ekover, spolu s inými mestami a obcami  vytvárajúcimi spoločnosť Ekover a so súkromným sektorom vybudovalo unikátnu triediacu linku, ktorá je prvou svojho druhu na Slovensku. Táto triediaca linka dokáže spracovať aj biologický odpad, čo v súčasnosti spracovávajú spaľovne. Aj vďaka tejto linke, nebudeme platiť také poplatky za odpad a najmä za spracovanie biologického odpadu, ako iné obce a mestá.

Úpravy verejných priestranstiev, cesty, parkoviská

Opäť tá istá formulka, starší občania si veľmi dobre pamätajú ako vyzeralo námestie, parky, cesty a chodníky pred  rokom 2007. Na Maurerovej ulici všetky prístupové komunikácie k obytným domom boli prašné nespevnené. Niektoré ulice, ako sú Jesenského ul., ul.  kpt. Nálepku, Dolina boli asfaltované možno pred dvadsiatimi rokmi. Mesto ich postupne asfaltovalo a upravovalo z vlastných zdrojov. Upravili sme celé námestie, parky, verejné priestranstvo pri zdravotnom stredisku, pred a za obchodným domom Pokrok, za obchodným domom, kde je umiestnený  Krumbach, upravili sme verejné priestranstvá na Hlavnej ul. stred, na Trangusovej ul., vybudovali sme parkoviská a chodníky na sídlisku Juh, na Zemanskej ulici, na Štúrovej ul.,chodník na Námestí slobody a Mikuláša Šprinca,  na ul. SNP na Hlavnej ul. na chodníky cintorínoch a iné. Vytvorili sme oddychovú zónu za Slovinským potokom, upravili sme trhovisko. Postavili sme lávku pre peších medzi Lorencovou a Hlavnou ulicou ponad Slovinský potok.

V súčasnosti čakáme na kontrolu projektu riadiacim orgánom. Akonáhle dôjde k odsúhlaseniu verejného obstarávania  mesto začne kompletne rekonštruovať ul. SNP (cesty a chodníky)  -v úseku od kríža po Mestskú políciu, ul. 29. augusta a časť Hornádskej ulice.

Na schválenie je predložený ďalší projekt a to rekonštrukcia ul. SNP od konca Krompách po Mestskú políciu, Stará cesta a časť cesty na Starej Maši (od mosta po Železiarensky Hámor).

 

Zamestnanosť

Často som počúvala výčitku, prečo som nezabránila odchodu Panasonicu z Krompách. Môžete mi veriť, že ešte v ten deň, keď Japonskí konatelia spoločnosti nahlásili prepúšťanie, bola som v Bratislave na Ministerstve hospodárstva, kde som žiadala pomoc pre Krompachy. Následne s konateľmi spoločnosti rokovali zástupcovia Ministerstva hospodárstva aj Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí im ponúkli investičné stimuly. Avšak rozhodnutie Japonských konateľov bolo nemenné a nepristúpili ani na ponúkanú pomoc od štátu. Taktiež som so zástupcami osobne rokovala, avšak nezmenili svoje rozhodnutie. Bohužiaľ Panasonic z Krompách odišiel.

Medzitým mesto začalo stavať nový priemyselný park. Pustili sme sa do investície, ktorá nebola vtedy na Slovensku bežná a ani teraz obce a mestá nestavajú nové výrobné haly tak, ako my, ale pripravovali len pozemky s inžinierskymi sieťami, prípadne rekonštruovali staré výrobné priestory. Postavili sme dve veľké výrobné haly, sociálno-prevádzkovú budovu a administratívnu budovu. Takúto veľkú investíciu som manažovala sama so stavebným dozorom a projektovou manažérkou, ktorí  mi boli veľkou oporou. Takúto veľkú stavbu sme zvládli bez akýchkoľvek sankcií,  jediný na Slovensku a ešte teraz nás iným dávajú za vzor. V súčasnosti tam pracuje nadnárodná spoločnosť Kingspan a zamestnáva cca 150 zamestnancov. Taktiež v budove na Hornádskej ulici je umiestnená Stolárska dielňa Ministerstva vnútra, ktorá zamestnáva cca 30 osôb.

Voľnočasové aktivity

Na všetkých sídliskách sme postavili detské herné prvky, pri vodopáde posilňovacie stroje a  v parku detské zemné trampolíny. Pri kostole sme vybudovali Centrálny detský park a z areálu sme vytvorili športovo, herné a kultúrne ihrisko, na Baníckej štvrti sme zriadili cyklistický chodník. Ak by neboli problémy so Železničnou spoločnosťou a Slovenským pozemkovým fondom ohľadom majetkovo-právneho vysporiadania  pozemkov, už dávno mohol byť zrealizovaný cyklistický chodník z Krompách až do Spišských Vlach. Projekt sa tri krát prerábal z dôvodu problémov s pozemkami. Stále sme hľadali najvhodnejšiu trasu tak, aby bolo vôbec možné  cyklochodník postaviť. Na celom projekte pracovali Krompachy, Spišské Vlachy a Kolinovce. Košický samosprávny kraj nám s ničím nepomohol tak, ako je to bežné na celom Slovensku.

Mesto získalo dotáciu na výstavbu detského ihriska Rodinka, avšak z kapacitných dôvodov dodávateľov s realizáciou ihriska sa začne až na budúci rok. Toto ihrisko má byť umiestnené na Lorencovej ulici.

Na príslušnom ministerstve v súčasnosti prebieha schvaľovací proces projektov na úpravu vnútorných priestranstiev medzi bytovými domami na Hlavnej ulicu stred a na sídlisku Juh. Tieto verejné priestranstvá budú vybavené novými hracími prvkami pre deti, oddychovými zónami s lavičkami, chodníkmi a zeleňou. Verím, že budeme úspešní a dotácie mesto získa.

Taktiež sme získali dotáciu na rekonštrukciu poslednej historickej pamiatky Železiarenský hámor na Starej Maši. V súčasnosti je objekt čiastočne zrekonštruovaný. Je zastrešený a opatrený výplňovými konštrukciami – oknami a vonkajšími dverami. V súčasnosti prebieha výber dodávateľa stavby. Akonáhle bude zhotoviteľ vybratý, mesto začne s prácami na tejto stavbe. V objekte má vzniknúť Múzeum hutníctva.

Vážení a milí spoluobčania.

Nedá sa na niekoľkých stranách napísať všetko, čo sme za 16 rokov urobili. Museli by na to byť celé noviny. Myslím si, že sa urobilo dosť a ešte sme pripravili niekoľko projektov, ktoré sú zaslané už na schválenie dotácií, alebo sú pred ukončením schvaľovacieho procesu. Sú to najmä projekty na zateplenie verejných budov a škôl.

Bez Vašej podpory a pomoci by sa nám určite nepodarilo urobiť to, o čom som písala.

Chcem Vás ubezpečiť, že aj napriek množstvu investícií nie je mesto zadlžené. Odovzdám svojmu nástupcovi mesto, v ktorom sú skonsolidované financie, s hotovými projektami, so schválenými dotáciami. Majetok mesta sa za  posledných 16 rokov zvýšil z hodnoty 5,5 mil. Eur k 1.1.2007 na hodnotu 40 mil. Eur k 18.9.2022.  Aj napriek tomu, budúceho primátora  čaká ťažká robota, pretože  od štátu je na samosprávu naložené veľa povinností a pritom nie sú zabezpečené financie.

Zákony sa často menia a primátor musí sledovať legislatívne zmeny  a okamžite na nich aj reagovať. Tiež je to práca s ľuďmi a zaiste mi dáte za pravdu, že s ľuďmi sa ťažko robí.  Som vďačná Pánu Bohu a Vám, že som šestnásť rokov mohla túto prácu vykonávať, ktorá ma bavila, ale je čas odísť a prenechať toto ťažké bremeno mladšej generácii.

Vážení spoluobčania, prosím, ak sa budete rozhodovať, komu dáte svoj hlas veľmi zvážte, ktorý kandidát na primátora túto prácu, ktorú som opísala  dokáže zvládnuť. Je na to potrebné vzdelanie, skúsenosti, jazykové znalosti a najmä čistý a úprimný záujem pomôcť ľuďom, nášmu mestu.

Ďakujem Vám veľmi pekne.

 

S úctou                       Iveta Rušinová, primátorka mesta