Vydaná bola pred 129 rokmi. Vychádzala v rokoch 1893 – 1897. Pozostáva z 18 zväzkov pričom každý z nich má v priemere 800 strán. Lexikón písalo 300 autorov – uhorských vedcov, medzi nimi aj jeden Slovák Kornel Divald.

Pozreli sme sa aj na ďalšie NAJ, ktoré naša knižnica „ukrýva“. Výška 6 cm, dĺžka 5 cm. Také sú miery NAJMENŠEJ knihy v knižnici. Nesie názov Rozmarne spod sukne a ako Helen Exley na prebale knihy uvádza je to: Kniha pre vtipné, drzé, koketné i náročné – skrátka pre všetky, ktoré majú radi humor. Útla knižôčka nie je uložená na poličke vedľa ostatných publikácií, aby sa nestratila, pracovníčky knižnice ju starostlivo uchovávajú v jednej zo zásuviek, kde má svoje stále miesto.

Popri tejto mini knižôčke je zasa knižničným „Goliášom“ Etnografický atlas Slovenska vydaný v roku 1990. Zaujímavý je nielen svojim obsahom, ale aj prezentáciou. Obsahuje veľké množstvo etnografických máp, ktoré približujú, znázorňujú vývin vybraných javov ľudovej kultúry. Jeho miery sú 46 x 49 cm. Atlas je NAJVÄČŠOU knihou v knižnici. Ani túto NAJ však na poličke nenájdete. Svojou, takmer pol metrovou výškou a dĺžkou by sa kniha medzi ostatné nezmestila. Atlas je uložený na prenosnom stolíku. Ako sme sa dozvedeli, zopárkrát sa už aj požičal, no väčšinou si ním čitatelia listujú priamo v knižnici.

A keď sme už pri tých NAJ, zaujímalo nás, aké boli NAJČÍTANEJŠIE tituly v roku 2021 medzi dospelákmi. V rebríčku bestsellerov, ktoré si čitatelia požičiavali najčastejšie vedú tituly spisovateľky Jany Pronskej. Nájsť jednu z jej 21 kníh, ktoré naša knižnica čitateľom ponúka a vypožičať si ju, bol často problém, jednoducho boli permanentne požičané počas celého roka. Druhým najčítanejším autorom boli diela Dominika Dána. Detskí čitatelia si v uplynulom roku najviac obľúbili dobrodružstvá Grázlika Gaba od Francesca Simon. Veľkej obľube sa u čitateľov – predškolákov tešili tzv. priestorové a pohybové knihy, ktoré rozvíjajú predstavivosť detí.

V Mestskej knižnici v Krompachoch sa aktuálne nachádza 14 705 knižných titulov. Knižnica je otvorená verejnosti každý pracovný deň od 8. a 10. hod. do 16. a 18. hod. Predškoláci, prváci, držitelia ZŤP i seniori nad 70 rokov majú členské zdarma. Knižnica je otvorená pre každého. Neváhajte a príďte sa pozrieť, začítať sa, požičať si knihy, ktoré ponúka alebo len tak posedieť v jej vynovených priestoroch a nadýchať sa knižnej atmosféry s knihou v ruke. Samozrejmosťou sú knižné novinky tak pre dospelých, ako aj detských čitateľov.