Mesto OZIMEK, Gmina Ozimek
 
Mesto Ozimek sa nachádza v Poľskej republike v Opoľskom vojvodstve asi 20 km východne od mesta Opole. Samotné mesto má necelých 10 000 obyvateľov.
Mesto Ozimek bolo pomenované po roľníkovi menom Ozimek, ktorému patril  mlyn na rieke Malej Panewy v polovici sedemnásteho storočia. Dnes pôvodný mlyn neexistuje, pretože po jeho demolácii, bol postavený na mieste pôvodného nový mlyn.
Ozimek je vzdialený od Krompach 370 km.
Je sídlom stejnomennej  Gminy Ozimek skladajúcej sa z Ozimeku a 13 obci.
Gmina Ozimek má rozlohu 126,5 km2 s počtom obyvateľov 21 000.
 
História
 
Gmina Ozimek je známe predovšetkým z 300 ročnej tradície metalurgického priemyslu. Prvá písomná zmienka o mestečku Kraslejów ktoré je najstaršou časťou Gminy Ozimek pochádza z roku 1292. 
V roku 1753 na miestach dnešného Ozimeku, na brehu rieky Mala Panew, na príkaz kráľa Fridricha II Pruského boli postavené prvé dve pece na tavenie železa. Huta bola pomenovaná Małapanew.  O 34 rokov neskôr, po prvýkrát sa pri tavení železnej rudy použil koks.  O dva roky neskôr Ozimek exceloval znovu - tentoraz na výstavbe železných mostov.
Huta Małapanew zamestnávala v devätnástom a na začiatku dvadsiateho storočia niekoľko sto ľudí, na konci sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia dosiahla zamestnanosť takmer 7000 zamestnancov.
Modernizáciou a rozšírením Huty Małapanew v rokoch 1945-1980 sa stáva jednou z najväčších a najmodernejších zlievarni ocele v Poľsku. Hlavnými produktmi sú oceliarske a liatinové odliatky, armatúry, železničný priemysel a oceľové konštrukcie.
Ale skôr, než sa tak stalo, po mnoho tisíc rokov pred naším letopočtom sa datuje ľudská prítomnosti v oblasti. Praveké nálezy ukazujú, že územie Gminy a to najmä okolo Krasiejówa, Krzyžowej Doliny, Schodni, Schodni Nowej a Szczedrzyka boli osídlenia už v dávnych dobách vďaka svojej polohe na brehu rieky Mala Panew, ktorá je prítokom rieky Odry.
 Prvé stopy ľudskej prítomnosti pochádzajú z obdobia neolitu (mladšej doby kamennej), tj. asi 4 200 až 1 700 rokov pred naším letopočtom. Vedecké potvrdenie objavu, ktorý sa dosiahol v posledných rokoch v Krasiejówe môže pomôcť nájsť doteraz najstaršie  stopy ľudského osídlenia Ozimeku v strednej dobe kamennej, teda asi 8000-4500 rokov pred naším letopočtom.
 
Turistické atrakcie.
 
V Ozimeku sa nachádza veľa skvelých miest, na relax a odpočinok.  Veľký zalesnený kraj - väčšina z kraja je zalesnená a je neoddeliteľnou súčasťou chránenej krajinnej oblasti (Forest Stobrawsko - Turawskie). Ponúka možnosť aktívneho odpočinku ako beh a prechádzky v prírode, poznávanie jedinečnej flóry a fauny. Umožňuje zber húb, ponúka cyklotrasy, chodníky pre peších a vzdelávací charakter zaujímavých miest. To sú len niektoré z možností pre voľný čas. 
Vynikajúce možnosti na rybárčenie ponúkajú komplexné vodné plochy v Biestrzynniku. Tieto nádrže sú tiež atraktívnym miestom pre opaľovanie. Stud koňa v Antoniów, Dylaki a Grodziec umožňujú jazdu na koni. Veľmi dôležitou výhodou obce je rieka Malé puzdro, ktorá tečie takmer výhradne v jeho prirodzenom koryte s početnými meandrami a slepými riečnymi ramenami.  Veľmi malebné trasy po rieke rozdelené do etáp s rôznymi úrovňami obtiažnosti a rôznymi dĺžkami, je nepopierateľnou atrakciou pre začiatočníkov aj skúsených vodákov.  Turawskie jazero sa nachádza približne 6 km od mesta, je veľkou príležitosťou pre vodné športy.
Najväčšou atrakciou je paleontologický objav posledných rokov na území dávnej ílovej bane v Krasiejowe, keď pri výskume bolo nájdené množstvo kostných pozostatkov, skamenených kostí dinosaurov, najstaršie pozostatky jašterov, obojživelníkov a ich príbuzných všetko staré 230 miliónov rokov .
Tento objav pritiahol pozornosť vedcov a médií z celého sveta, priťahuje aj veľa návštevníkov.
Výsledkom tohto objavu je vytvorenie Juraparku pozostávajúci z paleontologického múzea a paleontologického pavilónu. Jurapark Krasiejów navyše ponúka celý rad aktivít, ktoré zahŕňajú  tunel času, kino emócií Cinema 5D, zábavný park a pláž s kúpaliskom.
Výkopové práce budú pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.  
V posledných rokoch je zreteľný trend k rozšíreniu počtu fariem a pobytu na farme, kde môžu návštevníci stráviť deň ďaleko od hluku a zhonu mesta.
 
Pamiatky
 
Dňa 12.septembra 1827 bol daný do prevádzky železný visiaci reťazový most v Ozimeku. Jeho cena bola 4 200 talárov. Most bol postavený na ceste spájajúcej Dobrodzieň a Opole. Mal nosnosť 3 tony. Vážil 55 ton.  Rozpätie stožiarov je 31,5 m, dĺžka mosta 28,6m a šírka 6m. Most sa skladá z asi 1 600 dielov väčšinou ručne kutých. Ako jeden z mála pretrval do dnešných dní prakticky v originálnej podobe.
V roku 2009 bola prevedená generálna oprava mosta. Dodatočnými lanami bolo zavesenie  mosta zosilnené a dnes ma most nosnosť 22 t. V noci je osvetlený. Nachádza sa aj erbe.
 
V roku 1768 sa Ozimek stal nezávislou farnosťou. Farnosť bola rozľahlá. Kostol bol postavený a vysvetený 8. apríla 1821 a dostal meno po sv. Jánovi. Kostol nemal vežu. Vedľa kostola bola drevená zvonica. Dňa 19.septembra 1859 bol položený základný kameň novej veže a v roku 1860 sa konal obrad vysviacky veže ako trvalý pamätník evanjelickej  cirkví aug. vyznania na Zemi.
 
Dňa 9. februára 2013 bola podpísaná Partnerská zmluva medzi Gminou Ozimek a Mestom Krompachy.