Vážení spoluobčania, 

dňa 21.02.2015, t.j. v sobotu večer v televíznych novinách televízie Markíza bola uverejnená reportáž, v ktorej sa niektorí občania nášho mesta vyjadrili, že sú nespokojní, pretože sa opravuje len centrum mesta a ostatných lokalitách chodníky nie sú, alebo sú poškodené. Musím povedať, že aj ja som už počula od občanov a taktiež od niektorých poslancov mestského zastupiteľstva, výhrady k oprave centra mesta a zároveň vyjadrenia, že mesto končí pri Jubilejnom dome. 

Niekoľko krát som Vás informovala v Krompašskom spravodajcovi o stavbe „Revitalizácia mesta po povodni“. Na rôznych stretnutiach s Vami som rozprávala o podmienkach, za akých sme získali finančné zdroje na realizáciu tejto stavby, a predsa mnohým nie sú známe pravidlá a podmienky poskytnutia dotácií z Európskych fondov. Dovoľte mi preto, aby som Vás aj touto formou bližšie oboznámila nie len s podmienkami, za akých sme získali dotáciu, ale aj so samotnou realizáciou stavby.
Mesto Krompachy, ako oprávnený uchádzač sa zapojilo do vyhlásenej výzvy Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR  z Regionálneho operačného programu, „4.1a Regenerácia sídel ROP - samostatné dopytovo orientované projekty – obnova obcí postihnutých povodňami“.  V súlade s podmienkami výzvy oprávnené mesta, ktoré boli postihnuté povodňami v roku 2010 mohli sa uchádzať o dotácie na revitalizáciu centier miest z uvedeného Regionálneho operačného programu. Mesto Krompachy spracovalo projektovú dokumentáciu na úpravu tých častí mesta tak, aby boli splnené všetky podmienky z uvedenej výzvy. Najdôležitejšou podmienkou bolo, že oprávnený žiadateľ, t.j. mesto alebo obec  môže požiadať o dotácie len na opravu, rekonštrukciu, revitalizáciu, resp. regeneráciu“ centra mesta a časti mesta v povodí vodného toku. Žiadosť o dotáciu sme na riadiaci orgán predkladali ešte v júni  roku 2013. Naše mesto bolo úspešné a získalo dotačné prostriedky z fondov EÚ a prostriedkov štátu na stavbu „Revitalizácia mesta po povodni“. Zmluvu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sme podpísali  koncom apríla roku 2014.  V júni  bolo ukončené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby, ktorého priebeh a výsledky  sme ihneď poslali na kontrolu na riadiaci orgán. Kontrola verejného obstarávania zo strany riadiaceho orgánu bola ukončená až koncom októbra 2014 a až vtedy sme dostali súhlas z riadiaceho orgánu  na podpísanie Zmluvy o dielo s víťazným uchádzačom, t.j. so zhotoviteľom stavby. Stavbu sme začali realizovať v polovici novembra roku 2014, pretože podľa záväzných podmienok výzvy, stavba musí byť definitívne ukončená, aj so záverečným zúčtovaním najneskôr do 30.6.2015. Takže naozaj sme nemali na výber, ak sme chceli, aby nám peniaze z EÚ  fondov neprepadli. Napriek tomu, že prichádzala zima boli sme nútení začať realizovať  stavbu v novembri, aj keď každý vie, že v zime sa vonkajšie stavebné práce realizujú veľmi ťažko. Pustili sme sa  do stavby v zložitých klimatických podmienkach, avšak nezačať a nerealizovať stavbu by znamenalo vzdať sa v meste nových parkovísk, chodníkov, novej lávky pre chodcov, rekonštrukcie mosta a úprav verejných priestranstiev. 
Uvedený projekt stavby „Revitalizácia mesta po povodni“ bol spracovaný v celkovej  hodnote 1,2 mil. €. V takomto rozsahu bol projekt predložený aj na riadiaci a schvaľovací orgán SO/RO Košického samosprávneho kraja.  V predloženom projekte boli riešené aj opravy chodníkov na Zemanskej ulici až po Nemocnicu, oprava mosta pri VÚB banke a oprava fontány v parku.  Bohužiaľ, schvaľujúci orgán nám tieto  objekty z projektu vyradil a projekt bol ponížený takmer o 300 000 €. Zmluva s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bola podpísaná na  rozsah prác vo výške 921 271 €. 
Tak, ako som vyššie uviedla, následne prebehlo verejné obstarávanie.  Transparentným verejným obstarávaním sme mestu a štátu ušetrili fin. prostriedky vo výške 301 995 €. Cena stavby sa v priebehu súťaže znížila na hodnotu 620 110 €. V súlade s pravidlami financovania projektov z prostriedkov EÚ mesto z vlastných prostriedkov zaplatí len 5% z vysúťaženej ceny. Podľa schváleného projektu stavby budeme  realizovať parkoviská na Mlynskej a Slovinskej ul. na miestach, kde predtým autá parkovali v blate. Na Mlynskej ul. sa zrekonštruujú  chodníky, cesta, parkoviská a najmä oporné múry na brehu potoka. Na Námestí slobody sa vymení stará, zvetraná      a neestetická dlažba za podobnú, aká je na opačnej strane námestia, osadia sa nové koše, lavičky a autobusová zastávka. Na Lorencovej ul. sa vybudujú parkoviská a chodník okolo Slovinského potoka. Na priestranstve pri vodopáde (pri Frudli)  sa vytvorí oddychová zóna s trenažérmi na cvičenie. Pri lekárni, tak ako to už vidíte, bude zrekonštruovaný minimálne 100 rokov starý most, ktorý bude doplnený o mostík pre peších cez Slovinský potok. Na Trangusovej ul. bude ukončené parkovisko a vybudovaná autobusová zastávka a okolo Slovinského potoka,  na časti Štúrovej ul. bude vybudovaný chodník.  
Vážení spoluobčania, teším sa, že realizáciou tejto stavby sa upravia ďalšie časti mesta, ale verte mi, že aj ja by som bola veľmi šťastná, keby sme mohli opraviť všetky chodníky a cesty v meste z dotačných prostriedkov. Avšak na  výstavbu a opravy miestnych komunikácií a chodníkov mimo centier miest nikdy neboli vyčlenené finančné prostriedky z Regionálneho operačného plánu (EÚ fondy). Tak, ako Krompachy, aj okolité mestá a obce opravovali taktiež len centrá miest a obcí, pretože takto sú nastavené podmienky Regionálneho operačného programu. Pozrite si napr. Spišskú Novú Ves, Spišské Vlachy, Spišské Podhradie, Gelnicu, Margecany, Slovinky a iné. Všade sa opravovali len centrá miest a obcí. Prosím Vás, pozrite si tiež v akom stave sú chodníky a cesty mimo centier a to nie len v týchto uvedených mestách a obciach. Boli ste už niekedy na niektorých sídliskách v Košiciach a Bratislave a videli ste, aké sú tam cesty a chodníky? Prešli ste už miestne komunikácie v zástavbách rodinných domov aj niekde inde ako sú Krompachy? Určite niektoré lokality vyzerajú  lepšie ako sú v Krompachoch, ale zaiste sú aj cesty a chodníky v oveľa horšom stave ako sú u nás. Som však presvedčená, že nie všetky komunikácie a chodníky v Krompachoch  sú na tom až tak zlé, pretože postupne ich opravujeme podľa toho, načo nám stačia finančné prostriedky.  Najjednoduchšie by bolo zobrať úvery a opraviť všetky cesty a chodníky naraz. Len kto by potom splácal úvery? Naše deti, alebo až vnuci. Chceme takéto dedičstvo zanechať budúcim generáciám. Úvery čerpáme len v nevyhnutnom prípade.  

Vážení spoluobčania, som rada, že sa nám podarilo presadiť, aby z EÚ prostriedkov boli financované aspoň  niektoré ulice, ktoré sú v povodí Slovinského potoka a nie sú v úzkom centre mesta. Každý použiteľný vybúraný stavebný materiál sme uložili a použijeme ho na vybudovanie chodníkov            a spevnených plôch v tých častiach mesta, kde je to najviac potrebné. Všetky opravy miestnych komunikácii, okrem tých, ktoré boli financované z Regionálneho operačného programu, t. j. z EÚ fondov sme zatiaľ realizovali a musíme aj naďalej zrealizovať z vlastných prostriedkov mesta. 
V televíznych novinách televízie Markíza, zazneli slová,  že mrháme s prostriedkami mesta. Za všetky stavebné objekty v rámci stavby „Revitalizácia mesta po povodni“, ktoré v súčasnosti realizujeme a ktoré ešte podľa projektu chceme zrealizovať zaplatíme cca 42 072 €. Cena obsahuje 5% spoluúčasť, spracovanie projektovej dokumentácie, výkon stavebného dozoru a náklady na preložku inžinierskych sietí a iné. Ak teraz nevyužijeme šancu opraviť centrum  mesta, takáto šanca sa už nikdy viac nemusí zopakovať. Nevyužiť možnosť, že EÚ a štát nám  prispeje 95 %  na náklady stavby je určite tá najhoršia alternatíva. 

Vážení spoluobčania, chcem Vás ubezpečiť, že postupne, krok za krokom budeme  z vlastných zdrojov mesta opravovať, prípadne budovať nové chodníky a cesty v celom meste. Prosím Vás len o trocha pochopenia a trpezlivosti.  


S úctou                                                             
                                                                Iveta Rušinová , primátorka mesta