Najrýchlejším bežcom a bežkyňou hlavných pretekov sa stali Marián Zimmermann z Pro-body sport team Košice a Jarmila Bitovičová, ktorá štartovala za klub Šergov Run.

Spolu 42 športovcov v mužských kategóriách a 16 v ženských kategóriách zabojovalo na štarte Behu ulicami mesta Krompachy, ktorý sa už tradične koná začiatkom októbra. Hoci ranné teploty boli skoro ráno na nule, postupne sa ukázalo aj slnko, ktoré vydržalo počas celých pretekov.

Víťaz hlavnej kategórie mužov Marián Zimmermann zrána ani len netušil, že bude behať. Ako nám prezradil, na preteky prišiel spolu s dcérou, ktorá štartovala v žiackej kategórii.

„V sobotu som mal bežecké preteky v Spišskom Štvrtku a v nedeľu som prišiel do Krompách povzbudiť dcéru Kristínku. Navštevuje ZŠ Zemanská v Krompachoch. Ešte ráno som tu známym hovoril, že neštartujem, no trvalo to do chvíle, kým som nestretol svojho trénera Martina Holečka. Hneď mi povedal, že nemám vymýšľať, že žiaden oddych po sobotňajšom behu a že mám štartovať. Tak mi požičal svoje tenisky aj bežecké nohavice. Vyzliekol som sa do tielka, ktoré som mal pod oblečením a vyštartoval som,“ poznamenal s úsmevom Marián, ktorý si s prehľadom odbehol pre prvenstvo.

V Krompachoch bežal po tretíkrát. Dvakrát, ako gymnazista teraz už za mužov. „Nečakal som, že dnes budem štartovať a nečakal som, ani že vyhrám. Behalo sa mi pohodovo. Vedel som, že tie kopce budú dosť svižné. Poznám to tu. Trénujem v Krompachoch,“ doplnil bežec, ktorí nedávno štartoval aj na medzinárodnom maratóne mieru.

Hovorí sa aký otec, taký syn. V prípade Mariána platí, aký otec, taká dcéra. Jeho Kristínka si vybehala prvenstvo v kategórii žiačky. Do rodiny Zimmermannovcov tak po nedeli pribudli dve zlaté medaile.

Svoju premiéru v Krompachoch mala víťazka hlavnej ženskej kategórie Jarmila Bitovičová. Aj jej sa v našom meste behalo pohodovo. V stúpaní trate mala aj jednu výhodu. „Som skôr trailový bežec. Viac behám kopce, ako rovinky. Takže aj súperku som obehla na kopci. Ale bola to zdatná súperka. Potiahla ma prvé tri kilometre. Úprimne, nečakala som, že súperka bude taká rýchla. Behala dobre. Trať bola pohodová a úsek široký,“ uviedla Jarmila, ktorá si deň pred štartom dala aj menšiu túru. Víťazstvo ju prekvapilo a potešilo zároveň.

Krásne športové výkony bolo vidieť aj medzi bežcami v detských a mládežníckych kategóriách. Na štart sa od najmladšej kategórie po starších žiakov a žiačky postavilo 148 bežcov. Radosť bola vidieť nielen na tvárach malých víťazov, ale aj všetkých, ktorí sa behu zúčastnili. Práve v prípade malých bežcov stále platí, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. A behom urobiť niečo pre svoje zdravie a dobrý pocit.

V závere 55. ročníka Behu ulicami mesta Krompachy primátorka mesta Iveta Rušinová poďakovala všetkým, ktorí pomáhali s usporiadaním pretekov, ktorí prišli a zabehali si a zároveň pozvala všetkých na 56. ročník BUMK na budúci rok. „Prajem všetkým veľa zdravia a chcem vysloviť presvedčenie, že na budúci rok sa tu stretneme znova, minimálne v takom počte, ako v tomto ročníku,“ dodala primátorka mesta.

„Ďakujem všetkým atlétom, ktorí prijali pozvanie a prišli do Krompách. Ďakujem všetkým organizátorom za usporiadanie pretekov. Hor sa do stovky Behu ulicami mesta Krompachy a teším sa na ďalšie stretnutie s vami pri športe,“ doplnil na záver komentátor Viktor Fotul.

Pozn.: pod fotografiami sa nachádzajú výsledky v jednotlivých kategóriách.