Helena Kráľová, Martin Rychnavský, Juraj Hvizdoš a Ladislav Baluch. Prví traja sú členmi Spartan Training Group (STG) Krompachy. Ladislav Baluch háji farby ŠK Triatlon Duatlon Maratón (TDM) Krompachy. Traja muži a jedna žena zviditeľnili Krompachy na bežeckej mape.

Helenka si spolu s Martinom dali polmaratón. Trať dlhú 21, 4 km zabehla za 1 hod. 40 minút. „Keď som dobehla, povedala som si, že už nikdy nebudem behať. Samozrejme po piatich minútach ma to prešlo,“ poznamenala s úsmevom bežkyňa. Na MMM mala premiéru. Bol to pre ňu zážitok. „Vidieť Keňanov, ako behajú, to je rovnako zážitok. Majú to jednoducho v sebe,“ doplnila. Bežci boli zoradení do farebných zón. Štartovali postupne. „Zhruba na 18 km som mala krízu. Mierne prevýšenie som po odbehnutých kilometroch pocítila. Ale išla som na doraz. Umiestnenie ma prekvapilo aj potešilo,“ doplnila Helenka. Tá sa spomedzi 654 žien, ktoré sa postavili na štart MMM umiestnila celkovo na 26. mieste. Vo svojej vekovej kategórii však nenašla premožiteľku. A do cieľa si dobehla pre prvenstvo. Ako nám prezradila, na budúci rok by rada skúsila aj 42-kilometrovú maratónsku trať. „Chcem sa poďakovať môjmu trénerovi Lukášovi Harmanovi, ktorý ma na maratón pripravil. Je to aj jeho zásluha,“ dodala bežkyňa.

Trať polmaratónu si prvýkrát vyskúšal aj Martin Rychnavský. Aj on si MMM pochvaľuje. „Na štart sme nastúpili traja zo skupiny a asi na 12 km sme sa rozdelili. Mojim cieľom bolo dobehnúť. Čo som aj naplnil. S časom 1 hod. a 35 minút som bol veľmi spokojný. Posledný kilometer bol náročný, ale diváci povzbudzovali čo veľmi pomáhalo,“ priblížil Martin. Po víkendovej skúsenosti si vie predstaviť zabehnúť aj celý maratón. „O dva roky, keď bude sté výročie by som to možno skúsil. Dovtedy budem trénovať,“ dodal Martin, ktorého trénuje tiež vynikajúci bežec Marián Zimmerman zo susednej Kluknavy.

Najmladší z bežcov Juraj Hvizdoš (21), je súčasťou STG Krompachy. Na MMM štartoval za spišskonovoveský AŠK Slávia v rámci Majstrovstiev Slovenska v maratóne. Skončil na 17. mieste. V kategórii mužov sa umiestnil na 26. mieste, v celkovom hodnotení na 41. Jeho trénerom je známy ultramaratónec Patrik Milata. Vlani mal na MMM svoju premiéru. „Už som vedel, čo ma čaká, do čoho idem. Trať bola super a rýchla. Bežalo sa mi dobre. Ľudia nás povzbudzovali čo nás poháňalo. 42 km som zabehol rýchlejšie, ako som očakával za 2 hod. a 50 minút,“ uviedol Juraj. V cieli mu však nohy vypovedali službu. Pomáhali mu aj záchranári. „Ešte stále sa mi trasú nohy. Mám problém s členkom. Ale to prejde. Určite si 42 km zabehnem aj na rok,“ dodal s odhodlaním mladý bežec.

Pre Ladislava Balucha z TDM Krompachy bol tohtoročný MMM jubilejným. Maratónsku trať zabehol už po 10-krát a stal sa tak verným účastníkom maratónu. Ako nám povedal, pre dlhodobejšie problémy so zranením si pre tento rok stanovili za cieľ odbehnúť maratón, nie „zdolávať“ osobné rekordy. „Prioritou bolo zabehnúť maratón, ísť na pohodu a dôjsť do cieľa s úsmevom na perách. Čo som aj splnil,“ dodal L. Baluch.

MMM ako najstaršie bežecké podujatie v kraji má za sebou 98. ročník. Už v nedeľu 10. októbra 2021 sa postavia na štart bežci druhého najstaršieho bežeckého podujatia v kraji - Behu ulicami mesta Krompachy. Podujatie má už jubilejný 55. ročník. Všetci ste srdečne vítaní.